praktijkopdrachten

LEADER Weidse Veenweiden

Leader staat voor plattelandsontwikkeling “van onderop”. Een Aanjaaggroep die een ontwikkelingsstrategie maakt voor haar eigen gebied. Samenwerking en innovatie staan daarbij centraal. Dat is de LEADER-aanpak! Een aanpak die helemaal past bij de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling.

In opdracht van de Aanjaaggroep mochten we op zoek naar projecten die de link tussen stad, dorp en land vergroten, met speciale aandacht voor het creëren van broedplaatsen, het stimuleren van circulaire economie en werken aan voedsel van dichtbij. Dat doen we door netwerken en ideeën met elkaar te verbinden, vernieuwing aan te jagen en goede projectideeën te steunen. Mooie voorbeelden zijn het bruisende LEADER-festival ‘Van dromen naar doen’ en het online LEADER-café Tiny Houses.

 

Lees verder>>

Leefbaarheid Kleine Kernen

Via de subsidieregeling Leefbaarheid Kleine Kernen wil provincie Utrecht burgerinitiatieven in dorpen, buurten en wijken met minder dan 8.000 inwoners ondersteunen. Praktijk voor Plattelandsontwikkeling is het eerste aanspreekpunt voor deze initiatieven. We ondersteunen bij subsidie aanvraag of onderzoeken of het initiatief op een andere manier kan worden verder geholpen. Leefbaarheid Kleine Kernen is één van de thema’s binnen de Agenda Vitaal Platteland.

 

Lees verder>>

Land van Wijk & Wouden

Stichting Land van Wijk & Wouden staat voor waardevolle ontmoetingen tussen stad en platteland in het westelijke deel van het Groene Hart, rondom Leiden en Zoetermeer. De stichting wil bewoners van stad en land; laten geniet van de landelijke natuur; de rijke cultuurhistorie laten ontdekken; en de heerlijke streekproducten laten proeven.

Praktijk voor Plattelandsontwikkeling coördineert het projectenbureau van de stichting, inclusief communicatie en de organisatie van een aantal succesvolle activiteiten van de stichting zoals, Polderdag, Streekmarkt Doezastraat en Koe Alert. Nieuwe initiatieven zijn de prikkelarme koeiendans, de actie #steundeboer tijdens de coronacrisis en de polderkalender.

 

Lees verder>>

Polders met Waarden

De Praktijk voor Plattelandsontwikkeling heeft september 2016 de aanbesteding gewonnen voor projectondersteuning LEADER Polders met Waarden 2016-2021.

Leader is het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Voor de regio Gouwe-Wiericke, Krimpenerwaard, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is van 2016 tot 2022 een nieuw subsidieprogramma opgesteld. Praktijk voor Plattelandsontwikkeling ondersteunt de Plaatselijke Groep en coördineert het programma.

 

Lees verder>>

GroeneHart.nl

De website GroeneHart.nl biedt een compleet overzicht van alles wat er te doen is in het Groene Hart. Druk bezocht met 200.000 bezoekers per jaar op de website en duizenden bezoekers van de gekoppelde social media kanalen (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest).

De teksten zijn afgestemd op het ontwerp van de website en geoptimaliseerd voor zoekmachines. Tijdens de wekelijkse update wordt de homepage, evenementenkalender en zo nodig andere pagina’s van nieuwe informatie voorzien.

Lees verder>>

Streekproducten verkiezing

In opdracht van stichting Groene Hart organiseert  de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling jaarlijks de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct. Tijdens deze verkiezing beoordeelt een vakjury onder leiding van Pierre Wind de nieuwe streekproducten uit het Groene Hart. Het is onze taak om te zorgen dat de dag voor deelnemers en jury vlekkeloos verloopt en dat de verkiezing zoveel mogelijk publiciteit genereert in lokale, regionale en landelijke media online en print.

Lees verder>>

Vier de Lente

Ondernemer: Teamwork Organisatie van de Maand Groene Hart. Op de foto: Martijn Plomp (geruit shirt) en Jan Kooijman (bruin jack). Kamerik, 11 maart 2016. Beeld: Marlies Wessels

Tijdens de Maand van het Groene Hart valt er van alles te beleven in het Groene Hart; van lammetjesdagen tot fietstoertochten en kookworkshops tot streekmarkten. Voor stichting Groene Hart, kloppend hart en later stichting Groene Hart verzorgt de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling al jaren de organisatie van deze maand, inclusief promotie via media, website en social media.

In 2017 is de Maand van het Groene Hart voor het eerst gedurende de gehele lenteperiode georganiseerd, de naam van het evenement is in dat jaar gewijzigd in Vier de Lente in het Groene Hart. Hoofdsponsor van dit evenement is Hoogvliet Supermarkten.

 

Lees verder>>

Buitengewoon arrangement

Dorpswandeling met gidsVoor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling een dagarrangement en een wandel- en fietsarrangement ontwikkeld. Bovendien zijn de recreatieondernemers in de gemeente met bijeenkomsten en workshops gestimuleerd om meer samen te werken en samen arrangementen te ontwikkelen. Het resultaat is een dorpswandeling, een wetland wandeling en twaalf arrangementen. Alle arrangementen zijn gepromoot in recreatiekrant, website, lokale media en social media.

Lees verder>>

Buitengewoon website

buitengewoon-brGemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft een nieuwe website voor dorpspromotie. Praktijk voor Plattelandsontwikkeling heeft alle teksten voor de website geschreven. De teksten zijn afgestemd op het ontwerp van de website en geoptimaliseerd voor zoekmachines. Tijdens de wekelijkse update wordt de homepage, evenementenkalender en zo nodig andere pagina’s van nieuwe informatie voorzien. De website is onderdeel van de dorpspromotiecampagne Buiten gebeurt het.

Lees verder>>

Recreatiekrant

Buiten gebeurt het 2016Na de succesvolle lancering van de recreatiekrant ‘Eropuit in Bodegraven-Reeuwijk 2014’ heeft de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling samen met Graficelly in 2015 en 2016 opnieuw een recreatiekrant voor Bodegraven-Reeuwijk uitgegeven. In de recreatiekrant is al het moois dat Bodegraven-Reeuwijk te bieden heeft aan recreatie, routes, natuur, evenementen, horeca, winkels, logies en andere toeristische voorzieningen gebundeld.  In 2015 zijn voor het eerst arrangementen van recreatieondernemers in de krant opgenomen en in 2016 was de recreatiekrant onderdeel van de dorpspromotiecampagne Buiten gebeurt het.

Lees verder>>

Polder Bijleveld

Polder Bijleveld in Harmelen is het eerste groene venster na het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Het omliggend verstedelijkt gebied heeft een aantal wensen voor deze polder. Onderzocht wordt hoe de agrarische sector nu functioneert en waar kansen liggen om in te spelen op de maatschappelijke doelstellingen, zoals zorg, recreatie en waterberging. Voorop staat dat de polder groen blijft en agrarisch vitaal. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Groene Hart Academie.

Lees verder>>

DAW Noord-Holland

In samenwerking met LTO Noord afdelingen in Noord-Holland worden ideeën rondom Deltaplan Agrarische Waterbeheer uitgewerkt tot subsidiewaardige projectvoorstellen die straks ingediend worden binnen POP3. In de Haarlemmermeer, een akkerbouwgebied, zijn de beoogde maatregelen onder andere het verbeteren van spuittechnieken om drift te reduceren en het verkrijgen van meer sturing op het peilbeheer.
Lees verder>>

Dag van de Duurzaamheid

Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2014, organiseerde Gemeente Bodegraven-Reeuwijk in samenwerking met Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk een happening met allerlei activiteiten en een marktje met aanbieders van duurzame producten. De Praktijk voor Plattelandsontwikkeling heeft op dit marktje een aantal kramen ingericht met producenten van streekproducten en/of biologische producten.

Lees verder>>

Advertorials recreatieschap

In opdracht van G.Z-H heeft de Praktijk voor Plattelandsontwikkeling de afgelopen jaren verschillende advertorials gemaakt voor Recreatieschap Reeuwijkse Plassen en omgeving en Groenalliantie Midden-Holland. De advertorials zijn geplaatst in lokale weekbladen en hebben als doel de naamsbekendheid van deze organisaties te vergroten en gebiedsbewoners te laten kennismaken met de natuurgebieden die ze beheren.

Lees verder>>

Landgoed Bredius

Stichting Landgoed Bredius zet zich in voor de instandhouding en versterking van het specifieke karakter van park Bredius te Woerden. In de stichting hebben lokale betrokken organisaties en burgers zich verenigd met maar één doel: de krachten bundelen om gezamenlijk, middels een projectmatige aanpak, de gewenste ontwikkeling van het park tot uitvoer te brengen en het beheer van het park te verbeteren.

Lees verder>>

Groene Hart, kloppend hart

Samen met Programmabureau Groene Hart werkt stichting Groene Hart, kloppend hart sinds 2006 aan de versterking van het Groene Hart. De stichting doet dit door te participeren in promotieactiviteiten, actief beheren van de website, uitbrengen van brochures en de organisatie van de inmiddels landelijk bekende Maand van het Groene Hart.

Lees verder>>

Streekproductenschap

Kaas, jams, chutney’s, eieren en sappen; deze en meer Groene Hart streekproducten zijn te verkrijgen bij Jumbo Langerak op het Raadhuisplein in Bodegraven. Op donderdag 13 juni 2013 opende wethouder Kees Oskam het speciaal voor deze erkende streekproducten ontwikkelde schap. Het schap is ontwikkeld door lokale ondernemers samen met stichting Groene Hart, kloppend hart. De Praktijk voor Plattelandsontwikkeling deed in opdracht van deze stichting de coördinatie en uitvoering van dit project.

Lees verder>>

Groene Hart Logies

Stichting Groene Hart Logies heeft in de afgelopen periode de website www.groenehartlogies.nl van een nieuw en fris uiterlijk voorzien. Vervolgens heeft Praktijk voor Plattelandsontwikkeling de teksten van alle deelnemerspagina’s geactualiseerd. De teksten van verschillende schrijvers zijn in beperkte tijd op elkaar afgestemd en gecorrigeerd. Sfeer en beleving staan nu centraal. Lees verder>>

Hooiberghutten

Overnachten in een hooiberghut is een originele manier om kennis te maken met het leven op het platteland. Vereniging Hooiberghutten wil het netwerk van hooiberghutten uitbreiden tot een landelijke dekking. Praktijk voor Plattelandsontwikkeling ondersteunt de vereniging hierbij. Samen met Projecten LTO Noord hebben we gewerkt aan de introductie van hooiberghutten in Noord-Holland. Voor andere provincies zijn trajecten in voorbereiding. Verder zijn voor de hooiberghutten in Noord-Holland de arrangementen ‘Geocaching’ en ‘Vlieg er ‘ns uit’ ontwikkeld. Martijn Plomp ondersteunt bovendien het bestuur van de vereniging. Lianne van der Made schrijft de teksten voor de website en zorgt voor passend promotiemateriaal.

Lees verder>>

Te Hooi Te Kunst

Editie 2012 van deze bijzondere fietskunstroute rondom Woerden zou bijna niet doorgaan. Initiatiefnemers wisten na het vertrek van de vorige coördinator niet goed waar te beginnen en hoe aan financiering te komen. En de tijd drong. Vooruitgeschoven als coördinator door stichting Groene Hart, kloppend hart is vlot een plan geschreven. De bouwstenen – locaties, kunstenaars, een mooie website – lagen klaar. Lees verder>>